Det første private sykehuset for kreftoperasjon

Den 1. mars ble Colosseum Manns nye, urologiske sykehus åpnet. Daglig leder Ole Mjåtvedt fortalte da til Dagens Medisin at Colosseum Mann ønsket å være en komplementær aktør til det offentlige, og fylle noen hull som det offentlige ikke fyller. Kirurg og urolog Bjørn Brennhovd mente at det nye, private tilbudet kunne bidra til å senke de offentlige ventetidene på operasjon av blant annet prostatakreft. Han fortalte videre at den offentlige flaskehalsen for prostataoperasjoner var tilgangen på robot – ikke tilgangen på urologer.

Operasjonssalen i Colosseum Manns nye, urologiske sykehus.

«Det er faktisk ikke så mange dagene vi urologer opererer – vi er mange kirurger som deler på operasjonene,» fortalte Bjørn Brennhovd. «Derfor var jeg glad for at det kom et privat tilbud som kunne tilby robotkirurgi,» forteller han videre.

Lang erfaring med robotkirurgi

I dag var det Bjørn Brennhovd som utførte den første robotassisterte prostataoperasjonen på Colosseum Mann. Han var mannen som innførte robotkirurgi til Norge, og har siden da utført flest robotassisterte prostataoperasjoner i Norge. Årlig har Bjørn utført hele 100–150 inngrep, noe som tilsvarer flere tusen prostataoperasjoner i løpet av hans karriere.

Her vil pasientene tilbringe to netter

Robotkirurgi er robotassistert kikkhullsteknikk, og minimalt invasivt. Bjørn Brennhovd forteller at han forventer at pasientene skal kunne gå igjen allerede i kveld.

Vellykkede operasjoner

Bjørn forteller at den aller første operasjonen var vellykket. Kirurg Nicolai Wessel utførte den andre robotassisterte operasjonen. Wessel har utført over 1.400 robotassisterte prostatakreftoperasjoner, og også han var strålende fornøyd med resultatet.

Den første pasienten ankom sykehuset tidlig i dag morges og ble tatt godt i mot av Bjørn og Colosseum Manns operasjonsteam. Den første prostataoperasjonen ble avsluttet klokken 11:15, etter å ha vart i litt over 2 timer. Den andre operasjonen ble igangsatt klokken 12:00 og avsluttet omtrent klokken 14:00. Det er tilrettelagt for at pasientene skal ligge på Colosseum Manns sykehus i to dager, og vanligvis ligger man til overvåkning i ett til to døgn.