Prostatakjertelen kan hos enkelte menn begynne å vokse fra slutten av 40-årene. Denne tilstanden kalles benign prostatahyperplasi (BHP).

Forstørret prostata

Forstørret prostata kalles også benign hyperplasi (BHP). Dette er en tilstand der mengden godartet vev i prostatakjertelen har økt. Tilstanden er karakterisert ved at prostatakjertelen gradvis forstørres. Symptomer på en forstørret prostata, eller benign hyperplasi, er hindret avløp for urinen. Tilstanden kan gi varierende vannlatingsproblemer som med tiden kan tilta og bli plagsomme.

Benign hyperplasi kan føre til hyppigere vannlating, redusert urinstrålekraft, en følelse av at urinblæren ikke blir tilstrekkelig tømt, og – i noen tilfeller – avklemming av urinrøret. Enkelte kan derfor oppleve total vannlatingsstopp. Vanlige symptomer er svak stråle, avbrutt vannlating, etterdrypp, smerter eller svie.

Disse symptomene kan også tyde på sykdom i prostata – som prostatitt eller prostatakreft – så det er viktig å gjennomføre en prostatautredning for å finne den underliggende årsaken.

Ta kontakt ved spørsmål eller for en konsultasjon på telefon +47 22 60 00 50, eller send en e-post til mail@colosseummann.no. Time kan også bestilles gjennom vårt online kontaktskjema. Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss.