Risikofaktorer som hevdes å ha betydning for utvikling av prostatakreft og andre sykdommer, og tiltak som reduserer risikoen for kreft og sykdom.

Prostatakjertelen har enorm betydning for menns helse. Bare i Norge diagnostiseres rundt 5000 menn årlig med prostatakreft. Alder og familiehistorikk er store risikofaktorer for utvikling av denne krefttypen, men det menes også at hormoner, miljø, kost, livsstil og etnisitet er av betydning.

Menns helse: viktige faktorer

Ikke alle disse faktorene kan gjøres noe med. Kosthold, vekt og fysisk aktivitet derimot, har stor innvirkning på menns helse, og kan gjøres noe med. Minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår og – selv om vi ikke har noen garanti mot å utvikle kreft – kan vi ta noen valg som reduserer risikoen.

Kosthold

Det er forsket mye på sammenhengen mellom mat og kreft. Både helsemyndighetene og World Cancer Research Fund (WCRF) har samlet mye forsking på dette feltet. Informasjon om kostholdsråd finner du på deres hjemmesider helsenorge.no og wcrf.org, samt på kreftforeningen.no.

Vekt

Forskning viser at kraftig vektøkning kan bidra til å øke sjansen for å utvikle tarm- og prostatakreft. Å opprettholde en sunn vekt kan derfor bidra til å minske risikofaktoren for å utvikle disse krefttypene. Det er fortsatt lite forskning som fastslår hvorfor vektøkning øker risikoen for å utvikle kreft, men det finnes flere mulige forklaringer.

Mye fettvev kan føre til høyere produksjon av hormoner (som for eksempel det appetittregulerende hormonet leptin), noe som kan påvirke cellevekst. Overvekt kan også føre til en økt produksjon av insulin- og insulinlignende vekstfaktorer i blodet, noe som ser ut til å kunne stimulere utviklingen av kreftsvulster.

Det kan også forklares ved at kreftfremkallende stoffer lagres i fettvev og at overvektige mennesker ofte har en kronisk betennelsestilstand i kroppen. Begge deler ser ut til å gi økt risiko for kreft.

Trening/fysisk aktivitet

Store observasjonsstudier kan bevise at å være i normal aktivitet reduserer risikoen for å utvikle enkelte kreftformer. som for eksempel brystkreft, tarmkreft, livmorkreft, kreft i bukspyttkjertelen og prostatakreft.

Regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for kreft fordi regelmessig fysisk aktivitet fører til et sunt nivå av hormoner i blodet. Et høyt nivå av noen hormoner ser ut til å kunne øke risikoen for kreft. Regelmessig mosjon er derfor gunstig uansett om du klarer å redusere kroppsvekten eller ikke.

Stress

Kronisk stress kan bli en belastning for kroppen. Immunforsvaret kan svekkes betraktelig og ikke lenger være i stand til å bekjempe kreft som ligger latent i kroppen. Forskere mener også at stress kan trigge et gen i immuncellene som får dem til å opptre unormalt; immuncellene slutter å bekjempe og frakter i stedet kreftcellene til andre deler av kroppen. Stresshormoner kan også øke dannelsen av blodkar, noe som gjør at de enklere kan bevege seg rundt i kroppen.

Ta kontakt ved spørsmål eller for en konsultasjon på telefon +47 22 60 00 50, eller send en e-post til mail@colosseummann.no. Time kan også bestilles gjennom vårt online kontaktskjema. Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss.