Nesten hver tredje henvendelse til Kreftlinjen om prostatakreft kommer fra kvinner. Det kjønnet som aldri får prostatakreft.

Det forteller Arvid Haukås, leder i Prostatakreftforeningen Bergen i et innlegg i Bergens Tidene. Han har selv overlevd prostatakreft, men en av hans nære venner tapte kampen. ”Han var redd for å miste potensen. I stedet mistet han livet,” forteller Haukås.

Haukås mener at mange menn skammer seg over sykdommen fordi ”prostatakreft gjør noe med det å være mann”. Fordi prostatakreft påvirker mannens seksualitet bekymrer mange menn seg heller over å miste potensen, enn å miste livet.

Flaut å snakke om
prostatakreft
Nils Petter Sjøholt og Jan Erik Syvertsen i intervju med NRK.

Flere prostatakreftrammede uttrykker det samme som Haukås: at det er tabu å snakke om prostatakreft. Turkameratene Nils Petter Sjøholt og Jan Erik Syvertsen er begge rammet av sykdommen og mener det er viktig å avmystifisere krefttypen.

Turkameratene forteller åpent om prostatakreft til NRK i håp om å gjøre sykdommen mindre tabu. De mener at menn har veldig vanskelig for å prate om det ”når det er snakk om våre nedre og edlere deler”.

Haakon Aars og Finn Schjøll, som begge tidligere har hatt prostatakreft, fortalte ved lanseringen av Blå Sløyfe-aksjonen at de var usikre på om menn ”tør å engasjere seg like mye i Blå sløyfe-kampanjen som kvinner har engasjert seg i Rosa sløyfe”. Aars mener at menn ikke liker å prate om sykdommen fordi menn som får prostatakreft ofte mister potensen.

Trenger ikke miste potensen

En forutsetning for helbredelse er at kreften oppdages tidlig; før den rekker å
spre seg til andre steder i kroppen. De mest vanlige behandlingsmetodene av
prostatakreft uten spredning er stråleterapi, hormonterapi og
kirurgi.

Prostata ligger omringet av et knippe nerver som regulerer ereksjon. Ved
stråleterapi eller kirurgisk fjerning av prostata (radikal prostatektomi) vil disse nervene påvirkes av behandlingen. Det er veldig vanskelig på forhånd å anslå i hvor stor grad de vil påvirkes, men en erfaren kirurg som jevnlig utfører prostataoperasjoner gir som oftest en bedre prognose.

Selv om ereksjonsevnen påvirkes rett etter behandlingen, må man ikke
nødvendigvis gi opp sexlivet etter prostatakreft. I de fleste tilfeller kommer
ereksjonen gradvis tilbake etter en operasjon, enten naturlig eller
ved ereksjonsfremmende midler og behandling.

Ta kontakt med oss på +47 22 60 00 50, eller send en e-post til mail@colosseummann.no dersom du har spørsmål om prostatakreft. Vi kan også kontaktes gjennom vårt online kontaktskjema.