«De fleste menn gjennomgår en overgangsfase med fysiske og psykiske forandringer», forteller Colosseum Manns «mannelege» Franck Sky og Jan Thomas til denne månedens utgave av Vi over 60. Men du trenger ikke være over 60 år før symptomene inntreffer. Menns overgangsalder kan nemlig ramme så tidlig som i 40-årene. Jan Thomas og Franck Sky mener at «bevisstgjøring, kunnskap og egeninnsats kan gjøre mannens overgangsalder lettere».

Mindre kjent enn kvinners

Symptomene på menns overgangsalder ligner ofte på symptomer på kvinners overgangsalder; ofte i form av «tretthet, laber sexlyst, oppsamling av magefett og hårtap», forteller Franck Sky. Likevel mener Franck at «menns overgangsalder er underkommunisert i forhold til kvinners», noe Jan Thomas er enig i. Han mener at «det er på høy tid at man snakker om overgangsalderen hos menn, slik at man kan fjerne frykt og krisemaksimering».

Samtale om mannens overgangsalder med lege Franck Sky og Jan Thomas
Samtale om mannens overgangsalder med lege Franck Sky og Jan Thomas.
Foto: Britt Krogsvold Andersen

Jan Thomas tror at årsaken til at menns overgangsalder er mindre kjent handler om at «menn ikke har den samme kommunikasjonsformen som kvinner». Mens kvinner er åpne om sine plager kan menn kvie seg for å snakke med venner, partner eller lege. Og nettopp derfor trengs mer fokus på menns helse, og ikke minst overgangsalderen, mener Jan Thomas. «Tar man grep og forandrer livsstil trenger man verken frykte passivt seksualliv eller tap av virilitet, maskulinitet og energi», sier han.

Hormonforandringer

Menn gjennomgår en overgangsfase grunnet hormonendringer, forklarer Franck. Hormonendringene kan begynne så tidlig som i 30- eller 40-årsalderen. Forskning viser at produksjonen av veksthormon stagnerer allerede i midten av 30-årene, mens menn mellom 40 og 50 år kan oppleve synkende nivåer av testosteron. Hormonendringene slår ofte ut i nedsatt sexlyst, økning av kroppsfett (særlig rundt mage- og bryst-området), og lav motivasjon og lite energi.

Franck er bekymret over at menn har en tendens til å «trekke egne konklusjoner» og utagere i panikkhandlinger i stedet for å få hjelp. «Når de kroppslige og hormonelle forandringene inntreffer, og du føler at manndommen og viriliteten fortaper seg, er det en ganske tøff situasjon», konstanterer Franck.

Å overkomme overgangsalderen

Franck og Jan Thomas er enige om at en sunn livsstil er den viktigste faktoren for å overkomme overgangsalderen. Jan Thomas forteller at han selv hadde en «periode for noen år siden hvor jeg merket symptomer på overgangsfasen, blant annet ved at jeg manglet overskudd.» I dag føler Jan Thomas seg i bedre fysisk form enn da han var 20. For det takker han kunnskap om overgangsalderen, fordi han visste at han selv måtte ta grep. I dag sverger Jan Thomas til at «veien til vitalitet går gjennom regelmessig styrketrening, proteinrikt kosthold, rikelig søvn og hvile – og ikke minst ro i sjelen».

Franck forteller at man for lengst har «bevist hvor mye trening og sunt kosthold har å si for helsen. Ikke minst når man kommer i overgangsalderen og fettet har en tendens til å samle seg rundt buken og musklene svinner». Franck oppfordrer alle som opplever overgangsplager til å oppsøke lege, og helst spesialist på mannehelse, for å ta full blodprøvestatus. Franck poengterer at overgangsproblemer ikke kan løses lettvint med medisiner, men dersom livsstilendringer ikke fører frem kan behandling med testosteron være en løsning.

Hele intervjuet leser du i oktoberutgaven i Vi Over 60.