Forskning viser at antallet sædceller per milliliter utløsning er halvert hos vestlige menn siden 70-tallet, og samtidig blir sædkvaliteten dårligere. Det forteller spesialist i allmennmedisin og ekspert på «mannehelse» Franck Sky om på God Morgen Norge. Halveringen det er snakk om er fra målte 99 millioner

sædceller per utløsning hos menn på 70-tallet, til omtrent 45 millioner hos dagens menn.

«Det er jo forsåvidt ikke et lite antall det heller, når man tenker på at én sædcelle er alt som skal til for å befrukte en eggcelle,» påpeker Franck.

Han er mer bekymret sædkvaliteten, og for at utviklingen skal fortsette.

Mikroplast, livsstil og varme

«Livsstilsfaktorer som overvekt, diabetes, røyking, tobakk, alkohol kan ha betydning», sier Franck. I tillegg kan varme rundt testiklene påvirke sædkvaliteten. Varmeutvikling kan komme av å sitte for mye, for mye badstue, eller åreknuter i testiklene. Underlivsinfeksjoner kan også føre til en sammenklistring i de kanalene som fører sæd ut, og anabole steroider kan blokkere sædproduksjonen fullstendig.

«Enn så lenge er det forsket lite på dette, så det blir veldig spekulativt, men det kan være at miljøgifter, kjemikalier, eller hormonpåvirkende stoffer i mikroplast som kan påvirke,» forteller Franck, men påpeker at dette kun er spekulative hypoteser.

Enkelt å sjekke sædkvaliteten

«Man trenger jo å få sett på denne sæden da», sier Franck, spesielt dersom man forsøker å få barn. En sædprøve er alltid første ledd i en infertilitetsutredning.

«På Colosseum Mann har vi – jeg vet ikke om jeg kan si det på TV? – et runkerom. Det har vi fordi vi må analyse sæden innen en time, og det forenkler jo selvfølgelig den prosessen,» sier Franck. I tillegg har vi en biokjemiker hos oss som har jobbet med det her i 40 år – faktisk hele perioden vi har data på å at sædkvaliteten har blitt redusert.» 

Da burde rundt 90% av sædcellene se normale ut. Det vil si at de skal ha en normal hale, et normalt nakkeparti uten knekk opp mot hodet, og hodet skal også ha et såkalt akrosom hvor muligheten sitter for å kunne penetrere en eggcelle. «Vi ser også om de har normal bevegelse, om de klumper seg sammen, og om det er for mye hvite blodceller – som er et tegn på betennelse,» utdyper Franck.

Les mer om sædprøver »