Test deg: én enkelt sædanalyse forteller om sædens kvalitet og evnen til å få barn, men prøven kan også avdekke testosteronnivå, infeksjoner, og til og med kreft. Det forteller vår androlog Kenneth Purvis til temaavisen Urologi og Underliv, publisert i Dagbladet.

Ingen symptomer

Test deg, er androlog Ken Purvis’ klare beskjed til papiravisen Urologi og Underliv, publisert i Dagbladet i går. Det er ikke alltid at en underlivsinfeksjon gir symptomer, men i verste fall kan en ubehandlet infeksjon føre til sterilitet, forteller han. For eksempel klamydia kan til og med vedvare selv etter behandling, og derfor er det viktig å sjekke seg for underlivsinfeksjoner.

Purvis har tidligere advart om at klamydia kan være vanskelig å behandle. Det man tror er en behandlet klamydia kan ha overlevd behandlingen. Det fører til at man kan smitte fremtidige partnere, og i verste fall vil infeksjonen føre til at det blir vanskelig eller umulig å få barn.

Menn mer utsatt

Purvis forteller at grunnen til at menn er mer utsatt for underlivsinfeksjoner er fordi bakterier kan bevege seg oppover i urinrøret. Her kan bakteriene samle seg i prostata eller sædblærene, og bli vanskelig å behandle.

Samtidig har forekomsten av seksuelt overførbare infeksjonssykdommer – som klamydia og gonoré – økt. Årsaken er at bruken av kondom blant unge menn har gått ned de siste årene.

Test deg

En sædanalyse gir raskt svaret på om man har en infeksjon i underlivet. I tillegg forteller resultatet om sædens kvalitet, evnen til å få barn, testosteronnivå, og til og med kreft. Prøven kan enkelt medbringes hjemmefra eller tas hos oss.

Hele intervjuet med Purvis kan leses i temaavisen Urologi og Underliv, som ble utgitt i Dagbladet den 27 september. Sædanalyse kan bestilles på +47 22 60 00 50/mail@colosseummann.no via vårt online kontaktskjema. Mer informasjon om sædprøver kan du lese her.