Verdens første fullstendige penistransplantasjon ble utført på en amerikansk krigsveteran i mars. Transplantasjonen ble utført på Johns Hopkins universitetsykehus, og tok 14 timer. Operasjonsteamet besto av 11 leger, hvorav ni av legene var plastiske kirurger og to var urologiske kirurger. Kjønnsorganene er kommer i følge sykehuset fra en avdød donor og prisen for operasjonen er anslått til mellom 300,000-400,000 amerikanske dollar.

Følte seg ikke «mann»

Professor Andrew Lee er styreleder ved avdelingen for plastisk- og rekonstruerendekirurgi hos Johns Hopkins. Han legger vekt på hvor ødeleggende underlivsskader kan være for menns identitet, selvtillit og seksualitet. Pasienten selv legger ikke skjul på det har vært tøft. Til New York Times forteller han at skaden har hindret ham i å innlede et romantisk forhold.

Jeg slet med å se på meg selv som en mann i lang tid, sier pasienten.

– Jeg følte at det var sånn: «det var det, du er ferdig. Du må være alene resten av livet». Jeg slet med å se på meg selv som en mann i lang tid, sier pasienten. Nå ser han mot fremtiden og håper på å få et normalt liv. Pasienten ønsker selv å utdanne seg som lege, og håper å etterhvert kunne finne noen å dele livet med. 

Får tilbake de fleste funksjonene – og gir håp til andre

Ved en pressekonferanse på mandag uttrykte Professor Andrew Lee optimisme for at pasienten skal få tilbake de fleste urin- og seksualfunksjonene etter noen måneder. Pasienten kan derimot ikke få barn, og tar testosteron for å kompensere for tapet av testiklene. Han fikk ikke transplantert testiklene fra de donerte kjønnsorganene. Årsaken var at det ble reist etiske spørsmål ved blant annet at pasienten kan potensielt befrukte noen med donorens sædceller.

Lee håper derimot at både ereksjon og orgasme vil fungere helt normalt om noen måneder. Transplantasjonen er resultatet av mange års forskning og gir håp til andre som er i samme situasjon som veteranen. Det er uvisst hvor mange som har behov for tilsvarende transplantatasjoner, men tall fra det amerikanske Forsvarsdepartementet viser at over 1,300 amerikanske menn pådratt seg underlivsskader i Irak og Afghanistan. 31% av disse involverte penis.