Den 25 juli i år ble funnene fra en enorm analyse av sædstudier publisert. Analysen inkluderte hele 185 enkeltstudier fra 1973 til 2011 og omfattet til sammen 43.000 menn fra Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand. Resultatene av studiene var oppsiktsvekkende: på bare 44 år er antallet sædceller per milliliter halvert og det totale antallet sædceller har falt med nesten 60 prosent.

Dalende sædkvalitet

I 1992 publiserte fire danske forskere en artikkel der de hevdet at europeisk sædkvalitet hadde forverret seg de siste 50 årene. Tre år tidligere hadde en norsk forsker publisert liknende funn. Den norske forskeren E. Bendvold mente at nettopp norsk sædkvaliteten hadde forverret seg betraktelig på bare 20 år.

For noen få uker siden ble funnene fra en enorm analyse av ulike sædstudier publisert. Analysen inkluderte 185 enkeltstudier fra 1973 til 2011, og omfattet til sammen 43.000 menn fra Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand.

Resultatene av studiene var oppsiktsvekkende. På bare 44 år er antallet sædceller per milliliter halvert, og det totale antallet sædceller har falt med nesten 60 prosent. Ingen er sikre på hvorfor sædkvaliteten blir dårligere, og trenden ser ut til å fortsette uberørt. Dette betyr at flere menn sannsynligvis vil oppleve infertilitet og barnløshet i fremtiden.

Plantevernmidler og andre konserveringsmidler kan ha noe av skylda.
Dårlig sædkvalitet byr på større problemer

Kjemikalier i blant annet plantevernmidler, brannslokningsmidler, kosmetikk og plast ser ut til å kunne påvirke sædkvaliteten.  I større mengder kan nemlig disse kjemikaliene forstyrre kroppens naturlige hormonsystemer. En studie fra 2015 viser for eksempel at å spise frukt og grønt med høye nivåer av plantevernmidler kan forårsake dårlig sædkvalitet.

Mer pressende er helseproblemene som dårlig sædkvalitet kan medføre, eller indikere. Få sædceller per utløsning har blitt forbundet med kreft og seksuelle sykdommer og forstyrrelser.

Det er ingen tvil om at denne trenden vil ha umiddelbar helsepåvirkning. I årene som kommer vil en stadig dårligere sædkvalitet fortsette å påvirke både helse og befolkningstall Europa over. Den ferske studien vil forhåpentligvis inspirere til videre forskning på feltet. Ytterligere forskning vil igjen kanskje bidra til å gi svar på hvorfor sædkvaliteten har falt og fortsetter å falle i høyt tempo.

Hos oss kan vi vise til gode resultater for behandling av lav sædkvalitet og vi tar i mot sædprøver mellom 08:00 og 09:00 hver mandag til torsdag. Svaret på prøven gis samme dag og større analyser kan gjøres ved timebestilling. Ring oss på 22 60 00 50 eller les mer informasjon om sædanalyser her.